Pijn, ongemakken en aandoeningen in de mond treffen vooral volwassenen tussen de leeftijd van 40 en 70 jaar. Opvallend genoeg zijn dit in hoofdzaak vrouwen die de middelbare leeftijd bereikt hebben, mannen worden er minder door getroffen. Een branderig gevoel, een droge mond en smaakstoornissen zijn de meest aangehaalde symptomen van aandoeningen in de mond, al is deze opsomming in geen geval beperkend. De brandende tong, die naast vervelend ook erg pijnlijk kan zijn, is gelukkig te voorkomen en te verlicht met deze tips.

 

Wat is een brandende tong?

De term brandende tong, die ook wel tongbrand wordt genoemd, mag je letterlijk opvatten. Het is een branderig en pijnlijk gevoel dat optreedt ter hoogte van de mond en/of van het mondslijmvlies. Dit kan het gevolg zijn van een onderliggende aandoening, maar kan evengoed als symptoom optreden zonder dat er ooit een effectieve oorzaak gevonden wordt. Behandeling is in dit laatste geval moeilijk en zal zich beperken tot het bestrijden van de symptomen op zich. Veel patiënten merken ook op dat de pijn naar de avond toe erger wordt.

 

De bekende oorzaken

Er is niet één specifieke aandoening aan te duiden die een branderige tong als symptoom heeft en dat maakt het er voor artsen niet eenvoudiger op. Aandoeningen die onder andere aanleiding kunnen geven zijn bijvoorbeeld ziekten van het mondslijmvlies, auto-immuunziekten of aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Ook vitaminetekorten, allergische reacties en reacties op medicijnen kunnen als oorzaak naar voor komen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan mensen die chemotherapie ondergaan. Tandheelkundig dan weer kunnen een slecht passend kunstgebit, een slechte mondhygiëne of tandsteen de boosdoeners zijn. Zoals je ziet, het symptoom is dan wel hetzelfde, maar de oorzaken kunnen erg uiteenlopend zijn.

 

Kun je een brandende tong zelf behandelen?

Er zijn inderdaad een aantal tips en adviezen te vinden waarmee je zelf de symptomen van een branderige tong kunt aanpakken. Belangrijk is wel dat een onderliggende medische oorzaak altijd de tussenkomst van een arts, tandarts of orthodontist vraagt. De symptomen zullen namelijk niet verdwijnen als de oorzaak niet wordt aangepakt. In het geval van een slecht passend kunstgebit kun je een beroep doen op orthodontist Vlaardingen om het probleem doeltreffend aan te pakken. Neem gerust een kijkje op https://orthobillet.nl/ voor meer info over de praktijk en de mogelijke behandelingen
Zelf kun je erop letten om stress te vermijden en je weerstand te verhogen. Stoppen met roken en het vermijden van sterke kruiden en citrusvruchten zijn ook aan te raden. Maar wat het belangrijkste is en blijft, is een goede mondhygiëne. Twee maal per dag de tanden poetsen, meerdere keren per dag flossen en een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist zullen de kans op een branderige tong alvast aanzienlijk verminderen en je de pijn en ongemakken ervan besparen.