Hoe om te gaan met ongeneeslijke ziekte

Het is een harde realiteit: soms is een ziekte niet meer te genezen. Uitbehandeld zijn is een moeilijke boodschap om te horen, zowel voor de patiënt als voor de naasten. Het brengt veel verdriet en onzekerheid met zich mee. Maar wat betekent dit precies en hoe kun je omgaan met deze laatste fase van het leven?

Wanneer een ziekte niet meer te genezen is, wordt er gesproken van 'uitbehandeld'. Dit betekent dat er geen behandelingen meer mogelijk zijn om de ziekte te genezen of te vertragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij kanker, maar ook bij andere ernstige aandoeningen. Het is een harde realiteit om te accepteren, maar het is belangrijk om te weten dat uitbehandeld zijn niet hetzelfde is als opgegeven worden. Er zijn nog wel mogelijkheden voor palliatieve zorg.

De beste zorg voor de laatste fase van het leven

Wanneer er geen behandelingen meer mogelijk zijn, is het belangrijk om de focus te verleggen naar het verlichten van klachten en het behouden van kwaliteit van leven. Dit wordt palliatieve zorg genoemd. Het doel van palliatieve zorg is om de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken en te ondersteunen in deze laatste fase van het leven. Dit kan zowel thuis als in een hospice of ziekenhuis plaatsvinden.

Palliatieve zorg richt zich niet alleen op de lichamelijke klachten, maar ook op de emotionele, sociale en spirituele behoeften van de patiënt en zijn of haar naasten. Er wordt gekeken naar wat voor de patiënt belangrijk is en hoe dit zo goed mogelijk behouden kan worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er nog een keer een speciale gebeurtenis wordt georganiseerd of dat er hulp wordt geboden bij het afronden van zaken.

Omgaan met de laatste fase van het leven

Het is begrijpelijk dat het nieuws van uitbehandeld zijn en het vooruitzicht van de laatste fase van het leven veel emoties oproept. Het is belangrijk om deze emoties te uiten en te delen met naasten en/of professionele hulpverleners. Zij kunnen ondersteuning bieden en helpen bij het omgaan met deze moeilijke situatie.

Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven genieten van de mooie momenten en herinneringen te maken met dierbaren. Praat over wat voor jou belangrijk is en wat je graag nog zou willen doen. Dit kan helpen om de laatste fase van het leven zo goed mogelijk door te komen.

Uitbehandeld zijn en de laatste fase van het leven zijn moeilijke onderwerpen om over te praten, maar het is belangrijk om hier open en eerlijk over te zijn. Palliatieve zorg kan veel betekenen voor zowel de patiënt als de naasten en kan helpen om deze laatste fase zo comfortabel mogelijk te maken. Blijf praten, genieten en steun zoeken bij elkaar. Zo kun je samen deze moeilijke periode doorkomen.