Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst nagaan wat linkbuilding precies is en wat je ermee kunt bereiken. Voor veel mensen is linkbuilding namelijk misschien een beetje een grijs gebied. Dit artikel je helpen een beter beeld te krijgen van linkbuilding. Ben je benieuwd wat linkbuilding voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder. 

SEO-strategie

Om te beginnen, linkbuilding is een van de pijlers van SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. In Nederland noemen wij dit ook wel zoekmachineoptimalisatie. Dit betekent dat je de vindbaarheid van jouw website vergroot. Daar wat aanpassingen aan jouw site te doen, kan een zoekmachine als Google hem beter lezen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de content op je webpagina’s te laten aansluiten op de door jou geselecteerde zoekwoorden. Deze zoekwoorden worden bepaald aan de hand van relevantie en het zoekvolume op deze woorden. Op basis van een zoekwoorden onderzoek kun je dus een linkbuilding-strategie gaan ontwikkelen.

Linkbuilding

Het is dus duidelijk dat linkbuilding onderdeel van SEO-strategie is, waarbij de online zichtbaarheid verbeterd wordt. Maar wat is linkbuilding precies? En hoe werkt het? In het kort gezegd is linkbuilding het actief vergaren van relevante links van andere domeinen naar jouw eigen domein. Hierbij is het van belang dat de verwijzende links van branche gerelateerde websites afkomstig zijn. Hoe relevanter de linkende website, hoe waardevoller de link is. De waarde van een website wordt bij linkbuilding onder andere beoordeeld op de zogenoemde ‘domain authority’, ofwel, DA-waarde. Vaak geldt: hoe hoger de DA-waarde, hoe waardevoller de website. 

Waarom dan linkbuilding?

Linkbuilding is gericht op de lange termijn. Je zorgt namelijk voor een meerwaarde op je website. Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen niet verder klikken dan de eerste pagina in Google. Als jouw website minimaal op de eerste pagina van Google terecht komt, dan is de kans dus stukken groter dat je meer bezoekers op je website krijgt.