Veel startende ondernemers twijfelen of ze een eenmanszaak of BV moeten oprichten. Ben je benieuwd welke voordelen het oprichten van een BV met zich meebrengt ten opzichte van een eenmanszaak? Lees dan snel verder! In deze blog leggen we je namelijk precies uit waarom het oprichten van een BV iets zou kunnen zijn voor jou. 

Wat is een BV?

De afkorting ‘BV’ staat voor ‘Besloten Vennootschap’. De vennootschap is ‘besloten’ omdat de aandelen niet vrij overdraagbaar zijn.  Dit betekent dat de aandelen niet kunnen worden overgedragen zonder toestemming van de andere aandeelhouders. Een besloten vennootschap is een van de populairste rechtsvormen onder ondernemers. Lees hieronder waarom. 

Voordeel 1: beperkte aansprakelijkheid

Een groot voordeel van het oprichten van een BV, is dat jouw privévermogen gescheiden is van het vermogen (en dus ook de schulden) van het bedrijf. Het is een prettig idee om te weten dat jouw auto, huis en persoonlijke bankrekening veilig zijn voor schuldeisers van jouw BV. Bij een eenmanszaak of VOF daarentegen ben je wél privé aansprakelijk. 

Wil je nog beter beschermd zijn in geval van een mogelijk faillissement? Een holding oprichten naast je BV brengt vele voordelen met zich mee. 

Voordeel 2: belastingvoordelen 

Het belastingtarief over de winst van de BV is lager dan het tarief over de winst voor de eenmanszaak en VOF. Als je onderneming veel winst maakt, ben je als ondernemer een stuk voordeliger uit met een BV. Over de eerste €245.000 winst van je BV betaal je 15% vennootschapsbelasting. Over alle winst boven de € 245.000 betaal je 25% aan vennootschapsbelasting. 

Bij de eenmanszaak en de VOF wordt de winst belast tegen het inkomstenbelastingtarief uit box 1. Dit houdt in dat je over een winst tot € 68.507 maar liefst 37,1% aan belasting betaalt. Over alle winst boven dit bedrag betaal je 49,5% belasting in 2021. 

Voordeel 3: trek investeerders aan

Voor geldschieters is het aantrekkelijk om in een BV te investeren. Een investeerder krijgt in ruil voor zijn investering namelijk aandelen in de BV. Hierdoor deelt de investeerder mee in de winst van de BV, maar is hij niet aansprakelijk voor eventuele schulden. In geval van een faillissement hoeft deze aandeelhouder niet dezelfde lasten te dragen als een bestuurder. De investeerder loopt dus relatief weinig risico. 

Kan dit ook bij een eenmanszaak? Bij de eenmanszaak is er maar één eigenaar. Daarnaast bestaat de eenmanszaak niet uit aandelen. Een investeerder kan alleen deelnemen in de onderneming door zichzelf in te kopen en vennoot te worden. Dit betekent dat de investeerder ook aansprakelijk wordt veel eventuele schulden van de onderneming. Een eenmanszaak trekt dus minder makkelijk investeerders aan. 

Voordeel 4: een professionele uitstraling 

De BV heeft een betrouwbare reputatie. Dit komt doordat het oprichten van een BV aan veel eisen moet voldoen. Je moet voor de oprichting onder andere langs bij de notaris voor een notariële akte. Na de oprichting moet de BV ieder jaar een jaarrekening opmaken en deponeren bij de KvK.  Een BV moet zijn zaakjes dus goed op orde hebben, wat zorgt voor een professionele uitstraling. Externe partijen, waaronder investeerders, weten van deze verplichtingen.